Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM) en de rapportageverplichting: Alles wat u als werkgever moet weten
Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM) en de rapportageverplichting: Alles wat u als werkgever moet weten
De Wet Persoonsgebonden Mobiliteit (WPM) en de bijbehorende rapportageverplichting brengen veranderingen met zich mee voor werkgevers die werkgebonden mobiliteit willen verduurzamen. Met de Normerende Regeling Werkgebonden Personenmobiliteit wil de overheid bedrijven stimuleren hun CO₂-uitstoot te verminderen en zo een bijdrage leveren aan klimaatdoelstellingen. Bij Mobiliteitsbaas ondersteunen we werkgevers graag in dit proces en helpen we u stap voor stap om te voldoen aan de eisen.
Voor wie geldt de rapportageverplichting?
De rapportageverplichting is van toepassing op werkgevers met meer dan 100 medewerkers. Dit betekent dat middelgrote en grote bedrijven hun werkgebonden mobiliteit in kaart moeten brengen en rapporteren. Voor kleinere organisaties geldt deze verplichting niet, maar ook zij kunnen vrijwillig deelnemen om bij te dragen aan duurzame mobiliteit.
Wat houdt de Normerende Regeling Werkgebonden Personenmobiliteit in?
De Normerende Regeling Werkgebonden Personenmobiliteit verplicht bedrijven om jaarlijks een gedetailleerd rapport over hun werkgebonden mobiliteit in te dienen. Dit rapport moet inzicht bieden in de kilometers die medewerkers afleggen voor zowel woon-werkverkeer als zakelijke ritten, gesplitst per vervoersmiddel en brandstoftype. De regeling stelt werkgevers in staat om een helder overzicht te krijgen van hun CO₂-uitstoot, wat een basis biedt voor verbeteringen.
Wat moet u regelen voor de WPM rapportage?
Als werkgever moet u zorgen voor een effectieve verzameling en registratie van gegevens over werkgebonden personenmobiliteit. Dit betekent het vastleggen van het aantal kilometers per vervoermiddel en brandstofsoort, opgesplitst in woon-werkverkeer en zakelijke ritten. Om deze data te verzamelen, kunt u de volgende stappen ondernemen:
- Vragenlijst voor medewerkers: Voor woon-werkverkeer kan een interne enquête nuttig zijn. Zo krijgt u een overzicht van het aantal dagen per week dat medewerkers naar kantoor reizen en met welk vervoermiddel.
- Gebruik van app of telematica: Voor zakelijke ritten kunt u software inzetten om de kilometers en uitstoot per voertuig nauwkeurig bij te laten houden. Dit kan een app zijn waarmee berijders hun ritten bijhouden. Ook kan de autocomputer worden uitgelezen, bijvoorbeeld door middel van een telematica-oplossing. Hiermee verkrijg je een gedetailleerde registratie die voldoet aan de vereisten.
- Rapportage-indiening: U dient uw rapportage over het voorgaande jaar uiterlijk op 30 juni van het volgende jaar in via het werkgeversportaal van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De deadline voor de rapportage over 2024 is bijvoorbeeld 30 juni 2025.
Wat moet ik rapporteren in de WPM rapportage
De rapportage moet een breed scala aan gegevens bevatten, waaronder:
- Totaal aantal kilometers: Geef de kilometertotalen van het volledige personeelsbestand.
- Vervoermiddel: Geef aan hoe er gereisd is, bijvoorbeeld auto, fiets, scooter, OV, lopend.
- Brandstoftype: Geef, waar van toepassing, het brandstoftype aan (benzine, elektrisch, diesel, e.d.).
- Vervoermiddel: Geef aan hoe er gereisd is, bijvoorbeeld auto, fiets, scooter, OV, lopend.
- Zakelijk vs. woon-werkverkeer: Tot slot moeten de kilometrages worden uitgesplitst naar reizen naar kantoor (=woon-werk) én overige (=zakelijk).
CO₂-registratie en verbeteringen
De CO₂-registratie biedt werkgevers inzicht in de ecologische voetafdruk van hun mobiliteitsbeleid. Met deze data kunnen bedrijven gerichte verbeteringen doorvoeren. Denk hierbij aan:
- Stimuleren van elektrisch rijden: Overweeg om elektrisch rijden te stimuleren. Bijvoorbeeld door aantrekkelijkere voorwaarden, hogere budgetten en faciliteer het laden.
- Inzetten op deelmobiliteit: Door medewerkers aan te moedigen om gebruik te maken van deelmobiliteit, zoals elektrische fietsen of scooters, kan de CO₂-uitstoot verder worden verlaagd.
- Flexibel werken: Bevorder thuiswerken of hybride werken om het aantal woon-werkverplaatsingen te verminderen en zo de uitstoot te verlagen.
- Fietsplan: Biedt een fietsplan aan, bijvoorbeeld door middel van een leasefietsregeling
- Openbaar vervoer: Indien de werklocaties goed ontsloten zijn, zijn er veel opties voor het stimuleren van het OV mogelijk
- Inzetten op deelmobiliteit: Door medewerkers aan te moedigen om gebruik te maken van deelmobiliteit, zoals elektrische fietsen of scooters, kan de CO₂-uitstoot verder worden verlaagd.
- Investeren in duurzame mobiliteitsopties: Als Mobiliteitsbaas ondersteunen wij bedrijven in het verduurzamen van hun mobiliteitsbeleid. Van advies over de inzet van elektrische voertuigen tot hulp bij het invoeren van een OV stimuleringsprogramma, wij kunnen veel voorbeelden geven en denken graag met u mee.
Conclusie: Werkgebonden personenmobiliteit biedt aan kans om een stap richting duurzame mobiliteit te zetten.
De rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit biedt werkgevers niet alleen de een verplichting, om aan wettelijke eisen te voldoen, maar is ook een kans om een stap richting duurzame mobiliteit te zetten. Bij Mobiliteitsbaas begrijpen we dat deze veranderingen soms complex kunnen zijn. Daarom staan we klaar om u te ondersteunen bij het verzamelen, rapporteren en verbeteren van uw mobiliteitsgegevens. Samen maken we mobiliteit duurzamer en zorgen we voor een lagere ecologische voetafdruk.